Mad opskrifter

Knækbrød af havregrød
Tid.  10 Minutter
Bagetid: 1 ½ time ved 140 gr.
Mængde:  Bageplade
Havregrød af:                     2 dl. Havregryn (gerne grovvalset)
Kog under omrøring           3 spsk. Hørfrø
Ca. 5 min.                           3 ½ dl. Vand
Smør grøden tyndt ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
Tips: Læg et stykke bagepapir ovenpå og udrul det jævn tynd.
Tips: Rul med klejne rulle pladen ud i små tern så er det lettere at knække ud.
Drys med:                            1 dl. Solsikkekerner 1 spsk. Flagesalt
Bag knækbrødet i ovnen ved 140 gr. I ca. 1 ½, til det er helt tørt.














Blommekage 
4-5 pers.
2 æg
150 gr. sukker
125 gr.hvedemel
1 tsk. bagepulver
Ca. 300 gr. modne blommer (andet frugt kan også bruges)
evt. perlesukker og grofthakkede mandler/nødder til pynt
Pisk æg og sukker til luftig æggesnaps.
Tilsæt hvedemel og bagepulver og vend forsigtigt dejen sammen.
Fordel dejen i springform (ca. 20 cm i diam.) foret med bagepapir i bunden
Fjern sten fra blommerne og skær dem i halve eller kvarte afhængig af størrelsen.
Læg blommerne i fint mønster ovenpå dejen.
Drys med perlesukker og hakkede mandler/nødder
Bag tærten ved 175 gr. varmluft i 30-35 min. til kagen er gylden og gennembagt.
Server gerne lun med is, flødeskum eller creme frace


Vandbakkelser
2 dl vand
100 gr. margarine
100 gr. hvedemel (ca. 1,5 dl)
Ca. 4 æg
Vand og margarine bringes i kog. Melet tilsættes og der røres kraftigt til dejen slipper gryden. Dejen afkøles lidt før de sammenpiskede æg tilsættes ( jeg sammenpisker ikke) men tager 1 æg af gangen og føler mig frem til den rette konsistens) der røres godt igennem og dejen må ikke være for lind.
Dejen sættes på pladen med en spiseske alt efter størrelse.
Bagetid ca. 30 min ved 190 - 200 gr. Der må ikke ses til ovnen før de første 25 min. er gået, ellers vil de falde sammen.
Vandbakkelser kan fyldes med creme og flødeskum, lidt syltetøj og pyntes med glasur eller flormelis.

Ølkage som Felix ofte bager hos farmor
500 gr. hvedemel
400 gr. brun farin ( ca. 6½ dl)
1 tsk. natron
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt nellike
1 mørk øl (må gerne være hvidt øl)
Bland de tørre ingredienser i en stor skål og tilsæt den mørke øl. Rør til dejen er jævn - dejen er meget våd.
Beklæd en bradepande Ca 5x21x30 cm med bagepapir og hæld dejen heri.
Bag kagen midt i ovnen.
Bagetid: sæt kagen i en kold ovn, indstil på 175 gr. og bag i  ca. 40 min
Tag kagen ud af formen, fjern bagepapiret og lad kagen køle let af på en bagerist.
Vi spiser den uden Appelsinsmør
Appelsinsmør
75 gr. smør
1 tsk. fintrevet appelsinskral ( usprøjtet)
1 tsk. friskpresset appelsinsaft

Laksetærte med spinat  
Ca. 6 pers.

 Tærtebund:
200 gr. hvedemel
100 gr. rugmel
1/2 tsk. salt.
150 gr. koldt smør
(det undlader jeg og bruger majsolie / lidt olivenolie)
Ca. 2 spsk. majsolie
Ca. 2 spsk. olivenolie
2 dl koldt vand (til at samle dejen med)
Vil dejen ikke samles tilsættes bare lidt mere vand i
Dejen skal være fast og elastisk, så den kan rulles  
30 cm diam. tærteform.
Lad stå stuetemp. ca. 20 min
Rulles ud og læg i tærteform( jeg smører ikke tærteformen)
Tykkelse max. 1 cm.
Prik med gaffel  
Bages 200 gr. i 15 min
  1. Drys lidt revet ost i tærtebunden så osten smelter, så trækker saften fra fyld ikke i så tærtebunden bliver klæg.
  2. Lad stå til den er kølet ned og osten er fast.
  3. Fyld spinat blanding på.
Herefter:
1 pose røget lakserester lægges på
Ægge cremefraiche blanding fordeles over
Revet ost fordeles over

Fyld:

1/2 pose frosset hel spinat  i gryde med lidt vand til den er blød
Ca. 1 1/2 dl fløde, jeg bruger minimælk, har jeg lidt flødebruger jeg det
Kryder med salt / peber / muskatnød til
Lad det simre til spinaten er kogt lidt ind
Jævning af majsmel kan bruges, så sovsen er meget fast.

 Ægge cremefraiche blanding:
2 æg
2 dl. cremefraiche
Ca  50 gr. revet ost
lidt salt og peber
Blandingen piskes sammen

Bages 200 gr. ca. 35-40 min


Mettes Æble løg salat.  
Ca. 4 pers. 
Lav marinaden først, så æblerne ikke bliver brune.

Marinade:
Jeg vurderer her hvor meget portionen fylder, der må ikke være væde i bunden af salaten, så derfor ikke for meget, forsøg jer frem.

  1. ca. 4 spsk. Hvidvins eddike
  2. ca. 2 spsk. Valnøddeolie
  3. 1-2 fed knust hvidløg
  4. Lidt sukker
  5. Lidt citron

Æbler og løg: Ca. 3 dele æble og 2 dele løg.
  1. 2 aromatiske æbler (gerne syrlige)
  2. 1-2 almindelige løg
Æblerne deles i både og skæres i meget tynde skiver. (lidt citron, så æblerne ikke bliver brune)
Løgringene skæres i meget tynde ringe, som deles til enkelt ringe.
Hæld marinaden over, vend æbler og løg rundt så det er blandet godt.
Skal trække mindst 2 timer i køleskab, salaten er bedst kold.

Foto er på vej

  Super god Brunsvigerkage
Ingredienser:
50 gr. gær                                              Gæren udrøres i lunken mælk og smør
2 dl.  mælk                                             Pisk æggene og rør sammen med sukker og salt
150 gr. smør                                          Tilsæt mel og rør til dejen bliver glat.
2 æg                                                        Dejen skal stå lunt og hæve en halv time
2 spsk. sukker                                        Kom dejen i en smurt bradepande ca. 33x38 cm, prik dejen
0,25 tsk. salt                                          så der bliver små fordybninger.
500 gr. hvedemel

Fyld:
200 gr. smør                                           Rør smeltet smør sammen med farin, sirup. Bland herefter
150 gr. brun farin                                   kagecremen i og fordel det på dejen og lad efter hæve til db.
4 spsk. brun sirup                                   størrelse  

Det specielle er:
 
Rør en halv portion kagecreme (evt. Maizena) oprørt i kold mælk.

Bag kagen midt i ovnen ved 200 gr.  25-30 min.

Rugbrød a´la Mette
Grund opskrift   (3 forme) Mette variant   (2 forme) Tilberedning
1. dag 1. dag
1,3 ltr. Kold vand 1,3 ltr. Kold vand 1. Vand og surdej udrøres
Surdej (400 gr.) Surdej (350 gr.)
3 spsk. Salt 4 spsk. Salt 2. Tilsæt salt, hvedemel og rugmel
670 gr. hvedemel 420 gr. hvedemel til en lind masse
670 gr. rugmel 420 gr. rugmel Prøv selv med det du kommer i
500 gr. skårne rugkerner det vigtige er at konsistensen er lind
Lad stå natten over eller (ca. 9 - 12 timer)
2. dag 2. dag
1 alm. øl (Aldi) billig 1 øl 1. Tilsættes
670 gr. knækkede  200 gr. rugkerner 2. Røres i, prøv selv frem og alt efter
el. skårne rugkerner 150 gr. Solsikkekerner hvad du har i skabet
150 gr. Hørfrø 3. Revet gulerod
150 gr. græskarkerner kan også tilsættes
Husk en lind dej
Tag dej fra  ca. 350 gr. til surdej til næste bagning, drys lidt salt over og sæt i køleskab
Kan genbruges efter 3 dage, den kan holde sig i køleskab ca 3 uger
Om nødvendig kan den også fryses men så er de første rugbrød du bager ikke helt så gode
Hæld dejen  i 2 rugbrødsforme
Lad stå i 4-5 timer
Sættes i en kold ovn på nederste hylde ca. 180 - 200 gr. 
 1 time og 10 min (alt efter ovnen) 
Lad brødene stå i ovnen til ovnen er afkølet
For at undgå at skorpen er for hård tages de lune brød ud af formene
Pakkes ind i et viskestykke og puttes i en plastpose.
Brødene er bedst at skære i skiver dagen efter

Amerikanske viftebrød. ( fra min mors gemmer)
(ca. 20 stk.)
75 gr. Smør
2 dl. Mælk
25 gr. gær
½ tsk. salt
2 spsk. sukker
Ca. 350-375 gr. hvedemel
50 gr. Smeltet smør til pensling
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Smør smeltes mælken lunes afkøles og gæren røres ud heri med salt og sukker.
Melet blandes heri, gem lidt til senere Dejen æltes ud på bordet med resten af melet, lidt ekstra til en smidig dej som nu skal rulles ud
til en plade på ca.½ cm tykkelse, altså ret tynd
Med en kagespore skæres dejen ud til brede bånd ca. 4 cm. Brede.
Hver lag pensles med det lidt smelt smør
Der lægges 5 strimler oven på hinanden, Skærer strimlerne ud til firkanter
Disse stilles på højkant i velsmurte muffins forme. (Det gør jeg ikke sætter dem bare på pladen men så bliver de ikke så fine) kan let vifte for meget ud, prøv dig frem
Skal hæve i 45 min. Et lunt sted og tildækket
Bages på nederste rille på plade ved 225 gr. i 10 min.(Alt efter hvordan jeres ovn bager) Skal være gyldne men ikke bagt for hårdt.




Spinat roulade med laks (8 pers)
5 æggeblommer
4 spsk. fløde
Salt samt lidt muskatnød
Piskes sammen
------------------------------------------------------------------------------
400 gr. helbladet spinat ( vægt i frosset tilstand)
Herefter (optøet og vredet)
Blandes i
-----------------------------------------------------------------------------
5 æggehvider piskes stive
Vendes i massen ( brug hænderne så blandingen forbliver luftig)
-----------------------------------------------------------------------------
Massen bredes ud på bagepapir i bradepande ca.30x35 cm
Bages ca. 10-12 min ved 200 gr.
-----------------------------------------------------------------------------
Vendes ud på et klæde og afkøles, herefter smøres:
200 gr. pikant fløde ost
250 gr. røget laks
Laksen fordeles oven på osten, fulddækkende men ikke dobbelt
Herefter rulles rouladen stramt sammen, strammes lidt ekstra sammen i madfilm eller bagepapir.
Den er lettest at skære ud i lidt frossen tilstand.

Her som dejen ser ud inden bagning og til venstre hvor den bagte er vendt ud. andet billede er pikant smurt på og laksen anrettet og herefter skal den rulles og lægges i fryseren.              GOD fornøjelse